O halucinogenním oříšku v naší kuchyni

Autoři

  • Michal Jurášek Ústav chemie přírodních látek, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha, Česká republika https://orcid.org/0000-0002-5069-9716
  • Pavel Drašar Ústav chemie přírodních látek, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha, Česká republika https://orcid.org/0000-0003-0093-7007

DOI:

https://doi.org/10.54779/chl20230348

Klíčová slova:

muškátový oříšek, muškátovník, Myristica, koření, lék, zneužitá droga, myristicin

Abstrakt

The article describes the nutmeg of a nutmeg tree (Myristica), which is used as a spice and traditional medicine but is also abused as an illicit drug. The main chemical components, namely myristicin, are described.

Full text English translation is available in the on-line version.

chla.jpg

Článek popisuje muškátový oříšek z muškátovníku (Myristica), který se používá jako koření a tradiční léčivo, ale je také zneužíván jako nelegální droga. Popisuje hlavní chemické složky, konkrétně myristicin.

Publikováno

15.06.2023

Jak citovat

Jurášek, M., & Drašar, P. (2023). O halucinogenním oříšku v naší kuchyni. Chemické Listy, 117(6), 348–351. https://doi.org/10.54779/chl20230348

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>